Röntgenstralen in de kunst en kunstgeschiedenis

Het gebruik van röntgenstralen is in het diepgaande kunsthistorische onderzoek niet meer weg te denken. Niet alleen biedt het röntgenonderzoek een mogelijkheid om aanpassingen in de compositie naar boven te halen zodat we beter begrijpen hoe de kunstenaar gewerkt heeft. Er komen ook via het röntgenonderzoek soms compleet nieuwe voorstellingen naar boven, die ons een vroeg voorbeeld van recyclen laten zien.

Ook voor restauraties is röntgenonderzoek essentieel, omdat het een beeld geeft van de gebruikte verven. Denk hierbij aan het grote restauratieproject van de Nachtwacht in het Rijksmuseum, dat nu gaande is. Het hele schilderij wordt op een aantal chemische elementen onderzocht via een macro röntgenfluorescentiescanner. Via dit onderzoek kunnen de restauratoren vertellen welke verven Rembrandt nu precies gebruikt heeft en weten ze hoe ze het schilderij het beste kunnen restaureren.

Johannes Vermeer, Melkmeisje, Rijksmuseum Amsterdam, © foto René Gerritsen

Bij een ander groot onderzoek speelden röntgenstralen een belangrijke rol: men wilde weten of schilderijen van dezelfde rol schilderdoek afkomstig waren. Het Van Goghmuseum in Amsterdam was bij dit wereldwijde project betrokken. Via röntgenopnamen van een schilderij kunnen de schering- en inslagdraden van een doek zichtbaar worden gemaakt. Iedere rol schilderdoek heeft zijn eigen kleine onregelmatigheden die zo aan het licht komen. Hiermee kan de oorsprong van het doek worden achterhaald.

Hedendaagse kunstenaars

Er wordt ook kunst gemáákt via röntgenstralen. De Britten Nick Veasey en Hugh Turvey zijn bekend geworden met hun bijzondere kunstwerken, waarin mensen en objecten met hun röntgenbeelden in de compositie zijn opgenomen. We vinden dergelijke kunstenaars ook dichter bij huis. In Bathmen heeft fysicus Arie van ’t Riet zich ontwikkeld tot een X-ray kunstenaar. Zijn focus ligt op planten en kleine dieren. In tegenstelling tot de twee Britse kunstenaars zet Van ’t Riet zijn beelden om van een negatief naar een positief beeld en daarna kleurt hij de onderdelen in. Zijn werk is inmiddels op vele plekken in de wereld te zien geweest.
 

© Arie van 't Riet
Wandelaars in het park, Van Gogh, uit de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation

 

Röntgenbeeld van Wandelaars in het park

 

Röntgenbeeld van Wandelaars in het park, een kwartslag gedraaid om het onderliggende schilderij beter te zien.

© foto's René Gerritsen

Meer over röntgenstralen

de werking van röntgenstralen  in de geneeskunde  in de techniek  in de beveiliging  in de kunst  in de wetenschap