Nieuws

28 januari 2023

Jaarverslag 2022 Stichting Röntgen Apeldoorn

Inleiding

De Stichting Röntgen Apeldoorn (SRA)  is op 23 mei 2019 opgericht om de initiatieven van de Röntgen Initiatiefgroep Apeldoorn (RIGA) een formele basis te geven.
Die initiatieven zijn in de statuten van SRA als volgt verwoord:  
1. De stichting stelt zich ten doel om in het kader van de bescherming van het erfgoed de persoon Wilhelm Conrad Röntgen, als ex-dorpsgenoot, en voor het belang van zijn ontdekking voor de medische wereld, de wetenschap en industrie, een blijvende plaats in de Apeldoornse en Nederlandse samenleving te geven, onder andere door kennisdeling te stimuleren, in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en bovenregionale en multidisciplinaire samenwerkingsprojecten te initiëren. Dit doel wordt verwezenlijkt in de ruimste zin des woords. 
2. De stichting tracht haar doel te bereiken door het bijeenbrengen van de benodigde gelden ten behoeve van het tot stand brengen en plaatsen van een gedenksteen in het plaveisel voor het voormalige woonhuis van W.C. Röntgen in Apeldoorn, het inrichten van een herinneringsplek voor W.C. Röntgen in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, het tot stand brengen van een interactief kennispaviljoen in het CODA-museum te Apeldoorn en het onderzoek naar een permanent Röntgenmuseum. 
3. De stichting heeft het maken van winst uitdrukkelijk niet ten doel.

Deelprojecten 
De in het kader van de doelstellingen voorgenomen concrete plannen SRA, inmiddels gerealiseerd, zijn weergegeven op de website www.rontgen-apeldoorn.nl

Bestuur SRA, RIGA en Comité van Aanbeveling

Het bestuur van de SRA bestaat uit:
Voorzitter:  J.L.M. (Jos) de Win, radioloog n.p.
Secretaris:  F.H.L. (Frits) Bröker, radioloog n.p.*
Penningmeester:  mr. J.C.M. (Ans) Elderman
Daarnaast werd het bestuur van de SRA geadviseerd door: dr. L Kingma, radioloog n.p.
* De heer Frits Bröker is na het aftreden van de heer H. Van de Water in 2021 hem vanaf begin 2022 opgevolgd als secretaris.

De initiatieven en de uitwerking van alle projecten, waarvoor SRA de volle verantwoordelijkheid draagt, werden uitgewerkt en vormgegeven door de Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn (RIGA) **), die naast de bestuursleden van SRA , bestaat uit:
F.H.L. (Frits) Bröker, radioloog n.p.
drs. J. (Judith) Bartel-van Beckhoven, museoloog/kunsthistoricus
R. (Richard) Lock, bedrijfsadviseur MKB 
R. (Roel) Ottow, ontwerper en illustrator
S. (Stefan) Rutten, archivaris  CODA museum Apeldoorn
**) Omdat de verschillende projecten nu lopen, is in maart besloten de Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn (RIGA) als werkgroep op te heffen. Tevens is besloten om de komende projecten projectmatig aan te pakken waarbij een beroep kan worden gedaan op de inzet van (enkele) voormalige RIGA leden.
Zo zijn er dit jaar door de heer Richard Lock en de heer Roel Ottow voorbereidingen getroffen voor het instellen van een Röntgen Award. Dit is een prijs voor het beste studieproject ingediend door Apeldoornse studenten en middelbare scholieren, te beginnen met een pilot bij Aventus, gepland in januari 2023.

SRA weet zich gesteund door een Comité van Aanbeveling, bestaande uit volgende personen:
dr. U. (Uwe) Busch, Directeur Deutsches Röntgen-museum Remscheid (D)
Prof. dr. J. (Jos) van Engelshoven, emeritus-hoogleraar radiologie MaastrichtUMC+
dr. M.M.G. (Mieneke) Te Hennepe, conservator Rijksmuseum Boerhaave Leiden en assistant professor LUMC
Mr. L.C. (Leo) Kok, oud-notaris te Apeldoorn
G.J. (Ben) Mouw, voorzitter Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
drs. C.E.M. (Carin) Reinders, directeur/bestuurder CODA, Apeldoorn
dr. P. (Peter) Wensing, voorzitter Ned. Ver. voor Radiologie tot mei 2020
Prof. dr. W.M. (Mathias) Prokop, hoogleraar RadboudUMC Nijmegen, voorzitter Ned. Ver. Voor Radiologie vanaf mei 2020
Prof. dr. Ir. F.W. (Frans) Zonneveld, emeritus-hoogleraar beeldvormende technieken UMCUtrecht, secretaris historische commissie Ned. Ver. voor Radiologie
H. (Hans) Wesselink, oud-directeur Rabobank Apeldoorn

Activiteiten

Nadat 2021 het uitgestelde RÖNTGENJAAR 2020 is geworden met belangrijke activiteiten op 10 september, 1 oktober en 5 november, is 2021 een jaar geworden waarbij de gerealiseerde projecten minder tijd en inspanningen vergden. Alles kwam in een rustiger vaarwater. Er was af en toe overleg met (medewerkers van) CODA over de twee Röntgen exposities.
Deze exposities zullen tot 2025 te zien blijven en vergen af en toe onderhoud.
Verder was er regelmatig overleg over de voorbereidingen van de eerder genoemde Röntgen Award.
In mei is door de heren Bröker en De Win een gastcollege gegeven aan leerlingen van de vierde klas van het Apeldoorns Gymnasium. Ook werden nog enkele voordrachten gehouden voor serviceclubs.
Dezelfde heren woonden beurtelings de deelnemersbijeenkomsten van EPA (Erfgoedplatform Apeldoorn) bij. 
Dit platform stimuleert en faciliteert samenwerking tussen de aangesloten Apeldoornse cultuurhistorische organisaties niet alleen organisatorisch maar ook financieel.

Bijeenkomsten en vergaderingen: 
Omdat in de loop van 2022 de beperkende coronamaatregelen werden opgeheven, kon er naast online weer meer fysiek vergaderd worden. 
 De maandelijkse RIGA vergaderingen vonden plaats tot en met maart. Zie eerder.
 De SRA bestuursvergaderingen vonden deels online en deels fysiek plaats. Maar daarnaast vond veel bestuursoverleg plaats via mailwisseling. 
SRA is aangesloten bij Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn. Dit platform stimuleert en faciliteert samenwerking tussen de aangesloten Apeldoornse cultuurhistorische organisaties niet alleen organisatorisch maar ook financieel.         

Subsidies en sponsoring: 
Het realiseren van de plannen van SRA is onmogelijk als er geen subsidies en sponsorbijdragen worden verstrekt. Het is in deze tijd een grote uitdaging om de benodigde gelden te verkrijgen. Naast de reeds in 2019 en 2020 en 2021 ontvangen gelden kreeg SRA in 2022 een donatie van Amefa en de RABO bank.

                                                           

Opgesteld 16 januari 2023 door J.L.M. de Win, voorzitter met akkoord van penningmeester mr J. C. M.  Elderman en secretaris F.H.L. Bröker.
 


Het Historisch Röntgen Paviljoen en het X-perience Lab  in CODA kwamen tot stand in samenwerking tussen Stichting Röntgen Apeldoorn / RIGA en CODA Museum en worden evenals de andere projecten mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Subsidie: Provincie Gelderland

Fondsen: Mondriaan Fonds, Zabawas, Prins Bernard Cultuur Fonds

(Excellent) partner: Siemens Healthineers, Philips. 

Hoofdsponsoren: Gelre ziekenhuizen, Hollander Techniek, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Rotaryclub Apeldoorn, Stichting Erfgoed Platform Apeldoorn, Van Reekum Stichting, Stichting Vrienden van Gelre  

Initiatiefsponsor: Gemeente Apeldoorn, Nijmeegs Radiologisch Genootschap, Vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Naamsponsor: AAwebdesign, Bevolkingsonderzoek Oost, Afdeling Radiologie Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, Ottow, 055Ondernemen, ING bank, Intrapec BV, Stichting Radiotherapiegroep, Rotaryclub Apeldoorn Sprengen. de Win, Bröker, Kingma, Robusta BV en particuliere giften.  

Met dank aan: Gerrit van Rijn, Henk Dijkstra, AACC, Bartel Erfgoed Advies, De Bie, Hoogenberg- Wegerif, Medic Foundation, Arie van ‘t Riet, Centrum voor Radiologisch Erfgoed binnen het Trefpunt voor Medische Geschiedenis te Urk, Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH.